In de ban van het verleden

Van mammoettand tot Historyland

‘Eigenlijk kan ik niks’, zegt Arie van den Ban. Een opmerkelijke uitspraak voor iemand die niet alleen een groot bandenimperium opbouwde, maar ook zijn eigen themapark opende: Historyland in Hellevoetsluis.

‘Waar ik wel goed in ben, is de juiste mensen om mij heen verzamelen’, nuanceert Van den Ban zijn opmerking. ‘Zowel bij mijn bedrijf, als nu bij Historyland.’ Ondanks deze toevoeging doet de 72-jarige Hellevoeter zich zwaar tekort. Wie begint met kolenzakken sjouwen en eindigt als bandenkoning, heeft natuurlijk heel wat in zijn mars. In 2006 trad hij af als directeur van de Van den Ban Groep. Als aandeelhouder is Van den Ban dagelijks nog ongeveer een uur op kantoor te vinden. De rest van zijn tijd vult hij met zijn grote passie: geschiedenis. En dat gaat verder dan lezen, musea bezoeken en historische plaatsen bezoeken. In mei opende hij zijn eigen historische themapark, het 9 hectare grote Historyland.

Student op leeftijd

‘Geschiedenis heeft mij altijd geboeid’, legt hij uit. ‘Ik heb een brede belangstelling. Eigenlijk wil ik álles weten, maar dat is onmogelijk. Je moet keuzes maken. Op school vond ik geschiedenis al interessant en later, toen ik ging werken, las ik ’s avonds graag historische romans. Ik zoek altijd naar verbanden. Als ik over de Gouden Eeuw in Nederland las, dan wilde ik ook weten wat er in diezelfde tijd in bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk gebeurde. In 1999 ben ik in deeltijd geschiedenis gaan studeren in Leiden. 55 was ik op dat moment. Daarnaast runde ik mijn bedrijf. Vaak was ik tot 4 uur ’s nachts aan het studeren en zat ik 5 uur later al weer op kantoor, maar ik genoot er enorm van. Ik wilde ook erg graag mijn titel halen. Dat lukte. Sinds 2005 mag ik mij doctorandus noemen.’

Mammoetskelet en MiG

Zijn passie voor het verleden komt niet alleen tot uiting in zijn studie. In 2006 koopt en restaureert Van den Ban de uit 1665 stammende Cruyttoren in zijn woonplaats. Zes jaar later haalt hij museumschip de Buffel naar Hellevoetsluis. Daarnaast richt hij de Stichting Historisch Genootschap De Cruyttoren op en houdt hij bijna wekelijks lezingen over geschiedkundige onderwerpen. Ook begint de Hellevoeter met het verzamelen van overblijfselen uit de perioden die hem het meest interesseren: de prehistorie, het Pleistoceen, de Romeinse tijd, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. ‘Mijn eerste aankoop was een mammoettand, op een braderie. Daarna kwam er een rib bij, een staartstuk. Uiteindelijk had ik genoeg bij elkaar voor een heel mammoetskelet. Dat staat nu in Historyland. Net als de MiG-straaljager uit de Koude Oorlog die ik op de kop wist te tikken en de Russische Mi-2 legerhelikopter. Toen een paar jaar terug een boerderij te koop kwam staan met een groot stuk grond erbij, ontstond het idee om rond mijn verzameling een themapark in te richten. Op 28 mei van dit jaar ging Historyland open.’

Levensechte replica’s

‘Ik vind het belangrijk dat mensen, en vooral de jeugd, weten wat er vroeger gebeurd is. Je leert er veel van en het helpt je de huidige tijd beter te begrijpen. In Historyland vind je prehistorische fossielen, levensechte replica’s van uitgestorven dieren en bijzondere objecten uit de Hollandse geschiedenis, wereldoorlogen en Koude Oorlog. Alles wat niet in een vitrine zit, mag je aanraken. Voor alle leeftijden is er, zowel binnen als buiten, van alles te zien en te doen. Aan één dag heb je niet genoeg. Je hoeft ook niet echt in geschiedenis geïnteresseerd te zijn. Ook mensen die daar totaal geen belangstelling voor hebben, beleven een leuke dag. We besteden bijvoorbeeld ook veel aandacht aan natuur en cultuur. Het park is het hele jaar open en er is steeds wat nieuws te zien. Ik zit nog vol plannen.’

Dick Mol over Arie van den Ban en Historyland:

Arie van den Ban ken ik als een zeer gepassioneerd historicus. Hij heeft een ongekende parate kennis van onze vaderlandse geschiedenis.
Zijn belangstelling voor de prehistorie is uniek, getuige zijn ‘Mammoetsteppe’ in Historyland. Ik ben vereerd dat ik een van zijn adviseurs ben als het om fossiele zoogdieren gaat. Arie is ook onbaatzuchtig. Dat blijkt wel uit de wijze waarop hij belangeloos zijn passie met anderen deelt in Historyland. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen.

Dick Mol is een Nederlandse amateur-paleontoloog, die wereldwijde bekendheid geniet. Hij is als honorair onderzoeksmedewerker voor fossiele zoogdieren verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Tekst: Erik Stroosma

Tip: Via de Facebookpagina van BtoBMagazine zijn gratis entreekaarten te winnen.
Like onze pagina, kies voor optie “meldingen aan”, dan mis je de actie niet.

Nieuwsgierig geworden?  Kijk op www.historyland.nl

 

Categorieën Archief